Een recept uit de late middeleeuwen

Video: https://www.youtube.com/watch?v=sFVdbQVhNGw

 

Appels met kaneel, dat komt ons wel bekend voor, maar appels met saffraan, dat is toch iets nieuws. Appelepap uit de late middeleeuwen, dit was geen pap voor de lagere klasse, want het had wel een behoorlijk prijsje. De saffraan maakte deze pap zo duur en gaf de simpele pap toch een behoorlijke indruk. Dit gerecht werd ook wel aan het hof van Karel  V gekookt.

 

Benodigdheden:

  • 450 g zure appels
  • 2 eieren
  • 30 gram boter
  • 6 dl melk
  • Suiker en kaneel
  • 6 draadjes saffraan

 

Als eerst: je schilt de appels en je snijdt ze in stukjes, daarna laat je de appels in een beetje water koken tot ze zacht worden. Als de appels zacht zijn, giet je het vocht weg en voeg je de 30 gram boter toe. Je laat de appels zachtjes sudderen tot ze fijn worden. In een andere kom klop je nu de 2 eieren in los samen met de 6 dl melk en de saffraan. Dit breisel giet je daarna al roerend bij de appels. Je laat de pan ongeveer een kwartiertje op een laag vuur, maar je blijft roeren. Als je dit gedaan hebt ben je bijna klaar. Je giet de pap in een bord en bestrooid het met veel suiker en kaneel, want dat deden ze toen.  

Resultaat: de appelpap uit de late middeleeuwen heeft wel een vreemd smaakje door de saffraan. Het is niet iets wat je elke dag zou willen eten. Het is wel leuk voor een keer te maken en te weten welke gerechten ze in de late middeleeuwen aten. Een eenvoudige pap met een onbetaalbaar specerij in de late middeleeuwen klaargemaakt in een halfuurtje.

Door Esther Leurs

Maak een Gratis Website met JouwWeb