Home » Late Middeleeuwen » Eetgewoonten

Eetgewoonten in de late middeleeuwen (1250-1500)
Hoe aten de mensen in de late middeleeuwen?
Weinig vlees, veel vis en vegetarisch.

In dit verslag wordt er antwoord geven op drie belangrijke vragen. Ten eerste, hoe het eten werd bereid in de late middeleeuwen. Vervolgens, welk eetpatroon hadden de mensen en als laatste, was er verschil in de voedingsgewoonten van de armen en de rijken. In de conclusie wordt er antwoord gegeven op de vraag: in hoeverre verschilt het eetpatroon en bereidingswijze van eten in de middeleeuwen met die van nu? Ook wordt er gedetailleerde informatie over het gebruik van het specerij saffraan in de middeleeuwen gegeven, in verband met het recept.

Voeding betekende in de late middeleeuwen heel iets anders dan dat het vandaag betekent. Wij zijn gewend om elk seizoen eten te genieten van over heel de wereld. In die was het afhankelijk van het seizoen en was het regionaal gebonden.

Hoe werd het eten bereid?
We zien dat er in de keuken van de late middeleeuwen opvallend veel gestampt en gezeefd werd. Maar de boeren bereidden hun eten anders dan de adel. Een zeer opvallend onderscheid is dat de boeren met hout stookten en de adel met steenkool. Ook hadden de rijken hadden een groot bezit aan allerlei soorten potten en pannen die hun koks voor hen gebruikten Het eet-, drink- en ander tafelgerei omvat niet alleen steengoed en aardewerk, maar ook glas, metaal en hout. De armen daarentegen kookten in een eenpansgerecht. De keuken was niet compleet zonder een groot vuur in de schoorsteenmantel waarboven een verstelbare haak hing met een grote metalen kookpot of ketel. Dit was een ronde pan van metaal of aardewerk. Men kookte voornamelijk een hutspot van allemaal verschillende ingrediënten en die diende men dan op als eenpansgerecht, dit komt door dat er nog geen aparte keuken bestond. Er was enkel een vuurplaats met daarboven een pot.